Warm zonder aardgas? Hoe dan

De gemeente Eemsdelta heeft de opdracht gekregen van het Rijk om energieplannen per wijk(stad) of dorp te maken. Deze plannen gaan over hoe we onze woningen gaan verwarmen zonder aardgas. In 2035 wil de gemeente aardgasvrij zijn. Hoe gaan we dat doen? We kunnen het plannen maken aan de gemeente overlaten, maar ook zelf als dorp hierover nadenken. De werkgroep Wirdum Eenum Energieplan zet zich hiervoor in.

Binnenkort worden er enkele activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 5 maart, van 14 tot 16 uur, een koffiemiddag in het dorpshuis in Eenum en op zaterdag 12 maart, van 10 tot 12 uur, een koffieochtend in het dorpshuis in Wirdum waar je terecht kunt met vragen en informatie over bijv. isolatie en warmtepompen. Er zijn experts en ervaringsdeskundigen aanwezig die kunnen vertellen welke stappen of maatregelen belangrijk zijn om te nemen, waar je subsidie kunt vinden en horen hoe het nu bevalt, je huis verwarmen met een warmtepomp. En wilt u de energierekening verlagen? Neem deze dan mee!

Op woensdagavond 23 maart tussen 19:30 – 22:00 uur wordt er een energiespel gespeeld in het dorpshuis van Wirdum. Op speelse wijze kunnen inwoners van Wirdum en Eenum met elkaar vormgeven, op de kaart, hoe huizen in de toekomst worden verwarmd zonder aardgas. Ook kijken jullie hoe er lokaal genoeg energie opgewekt kan worden. Welke oplossingen zijn mogelijk en wat past bij onze dorpen?

We spelen het energie spel onder leiding van experts. Aanmelden graag via eddie.rijnsewijn@ziggo.nl

Onder leiding van de Groninger Energie Koepel zoekt de werkgroep uit wat een haalbare en realistische aanpak is voor de woningen in onze dorpen om Wirdum en Eenum op termijn energieneutraal en aardgasloos te maken. Die aanpak wordt voorgelegd aan de inwoners van de dorpen. Het omschakelen naar duurzame energie moet haalbaar en betaalbaar zijn voor alle inwoners. 

Belangrijk is dat bewoners hun stem kunnen laten horen over bijv. de keuze van de techniek waarmee we de huizen in onze dorpen gaan verwarmen, inzicht in de kosten die de warmtetransitie voor de inwoners op termijn met zich meebrengt en hoe kunnen we de energie die wij nodig hebben zelf opwekken?

Er is daarom een belangrijke rol weggelegd voor de klankbordgroep, dit zijn inwoners die gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven aan de werkgroep. We zijn nog op zoek naar leden voor deze groep!