Uitnodiging Expositie “Oorlog en Bevrijding 1940-1945 Gemeente Slochteren” in Woudbloem.

Het noorden van Nederland is een unieke regio met een gezamenlijke geschiedenis van de periode 1940 tot 1945. Het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland vertelt de bezoekers hierover: een aangrijpend verhaal in een moeilijke tijd. In de monumentale voormalige Aardappelmeelfabriek ‘De Woudbloem’ is een unieke en bijzondere expositie ingericht over de oorlog en bevrijding 1940-1945. Te zien is een fraaie expositie met foto’s, verhalen en toelichting, voorwerpen en films over de gebeurtenissen in de provincie Groningen in de jaren 1940-1945. Dit alles belicht vanuit het noordelijke perspectief.

In de presentaties is aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding 1940-1945 van de regio, dorpen en polders in een gedeelte van de huidige Gemeente Midden-Groningen. Over het verzet, verzetsmensen en oorlogsslachtoffers. Over de bevrijding van onze regio. Over de rol van het vliegtuig, de betekenis van de radio in oorlogstijd, de vordering van de kerkklokken, de voedselvoorziening. Over de slachtoffers en de gevolgen van de April-meistaking in 1943 is een bijzonder presentatie met daarin het verhaal van ‘De drij van Woudbloem’.

In de presentatie Groningen Oorlog en Verzet 1940-1945 wordt getoond hoe na hevige beschietingen en gevechten de geallieerden onze provincie hebben bevrijd. Er zijn diverse oude filmjournalen te zien. Speciaal voor deze expositie zijn een aantal nieuwe filmdocumentaires gemaakt waarin ooggetuigen hun verhaal vertellen van wat zij hebben meegemaakt tijdens de oorlogsjaren. Heel bijzonder is de nieuwe filmdocumentaire over ‘Wottertied, de inundatie van Groningen’. Hierin wordt
getoond hoe door de bezetter een groot deel van de provincie Groningen onder water werd gezet in een poging de opmars van de geallieerden tegen te houden. Als extra informatie zijn over diverse onderwerpen Readers gemaakt met daarin verhalen, foto’s en afbeeldingen van documenten uit verschillende archieven.

De Aardappelmeelfabriek De Woudbloem is een industrieel gebouw met een belangrijke historie. Met de bouw werd rond het jaar 1904 begonnen. De fabriek staat op een plek waar veel vaarwegen samenkomen en was daarmee makkelijk bereikbaar voor de schepen met aardappelen. In het historische gebouw is nu een scheepvaartbedrijf gevestigd. De unieke erfgoedlocatie van de voormalige opslagloods is met het Pop-up theater en bioscoop momenteel in transitie naar cultureel centrum. Deze bijzondere plek wordt gebruikt voor diverse extra activiteiten.

Met het thema ‘Woudbloem viert de Bevrijding’ is er april/mei 2024 in en om de oude
aardappelloods De Woudbloem tijdens de expositie van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland van alles te beleven met een uitgebreid programma van muziek, theater, toneel en film. In deze bijzondere omgeving van authentiek, industrieel Gronings erfgoed in het hart van het prachtige natuurgebied ’t Roegwold komen de verhalen tot leven!

In de Museumwinkel zijn boeken en dvd’s te koop, dit alles over de periode oorlog en bevrijding. Aan de leestafels kunt u boeken en brochures inzien. Voor vragen staan de museumvrijwilligers u graag te woord. In het gezellige Museumcafé zijn diverse consumpties verkrijgbaar, ook kunt u daar terecht voor een eenvoudige goede lunch.

Expositie Oorlog en Bevrijding 1940-1945
26 april t/m 20 mei 2024 open op vrij/zat/zon 10-17 uur, toegang expositie gratis
Gebouw ‘De Woudbloem’
Scharmer AE 3
9618 PB Woudbloem

www.bevrijdingsmuseumnoordnederland.nl