Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Eemsdelta op 5 januari 2024.

De gemeente Eemsdelta houdt op vrijdag 5 januari 2024 haar nieuwjaarsbijeenkomst ‘Nij-joarloopm’. De officiële start is om 19.45 uur in Theater & Congrescentrum de Molenberg in Delfzijl. Stichting Horeca Molenbergplein en de gemeente organiseren de nieuwjaarsbijeenkomst gezamenlijk. Het college van burgemeester en wethouders nodigt alle inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties van harte uit om samen 2024 in te luiden.

Waarderingsprijs
Een van de onderdelen van het programma in de Molenberg is de uitreiking van de jaarlijkse waarderingsprijs, de ‘Bronzen Delta’. De waarderingsprijs is een blijk van waardering voor inwoners, ondernemers en organisaties die zich hebben ingezet voor het positieve imago van Eemsdelta. Inwoners konden hen tot 1 november 2023 nomineren voor de prijs. Een commissie adviseert het college wie de waarderingsprijs mag ontvangen. De adviescommissie bestaat uit mensen met verschillende maatschappelijke achtergronden.

Aftrap in de Molenberg
Vanaf 19.15 uur zijn inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties uit Eemsdelta welkom in Theater & Congrescentrum de Molenberg in Delfzijl. Daar vindt om 19.45 uur de officiële start van de nieuwjaarsbijeenkomst plaats met onder anderen de toespraak van burgemeester Ben Visser en de uitreiking van de jaarlijkse waarderingsprijs. Aansluitend kunnen bezoekers in Brasserie Ziel, de Centrumkerk, Grand Café Het Lokaal en Café Centrum de avond feestelijk voortzetten. In deze lokaliteiten zijn muzikale optredens. De molen Adam is ook open voor publiek. De toegang tot de optredens en molen Adam is gratis.

Wereldhapjes
De deelnemende ondernemers serveren gratis ‘wereldhapjes’. Het programma duurt tot 22.30 uur. Daarna houdt een aantal ondernemers de deuren open met een aanvullend programma.

Oproep voor oude foto’s van de voormalige dorpen van de oude gemeente ’t Zandt.

Als bestuurslid van de Historische Vereniging Dorpen oud gem. ’T Zandt, zoek ik oude foto’s van de voormalige dorpen van de oude gemeente ’t Zandt.
Niet om te hebben, maar om te lenen voor het scannen ervan, voor het op te zetten archief van de vereniging.

Ook zou men allerlei andere documenten / papieren info bijv. oprichting verenigingen, koopaktes, etc. kunnen aanleveren. Alles wat interessant kan zijn.

Mag ook persoonlijk gebracht worden.

Mijn adres is Noorderstraat 20  9914PS ZEERIJP

Bestuurslid HVZ
Stoffer Reiffers

Honderden vrijwilligers in actie voor het Groningse landschap tijdens de Natuurwerkdagen

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november staken honderden Groningers hun handen uit de mouwen tijdens de Nationale Natuurwerkdag. Het stormachtige begin van de week hield de bijna 700 deelnemers niet tegen. Op 32 locaties in de provincie Groningen gingen zij aan de slag met klussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel. De Natuurwerkdag is een landelijk evenement, in Groningen organiseert Landschapsbeheer Groningen deze actieve buitenwerkdag voor de 23e keer.

Openingshandeling Activiteitencentrum Lauwersnest
Zaterdag 4 november gaf Johan Koopmans, concerndirecteur van provincie Groningen, het startschot van de Natuurwerkdag. Samen met Peter Hellinga (directeur van Landschapsbeheer Groningen), Jesler Kiestra (hoofd Staatsbosbeheer Groningen) en Ulienke Nauta (gebiedsmanager Nationaal Park Lauwersmeer)opende hij de werkdag bijActiviteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog door een boomstam doormidden te zagen.

Johan Koopmans: “Natuur zorgt voor verbinding en vergroot de leefbaarheid voor de omgeving. Mooi dat jong en oud vandaag de natuur een handje meehelpt”. “Vrijwilligers zijn van groot belang voor het behoud van het landschap”, vult Peter Hellinga aan. “Fantastisch dat er vandaag weer zoveel deelnemers aan de slag zijn in het Groningse landschap”.

Jong en oud aan de slag
Verspreid over de provincie gingen bijna 700 vrijwilligers aan de slag in het landschap met werkzaamheden zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten.

Vrijdag 3 november stond in het teken van de Natuurwerkdag Junior. Onder andere bij de Bosbeek in Ter Apel en in het Pagedal bij Stadskanaal gingen leerlingen aan de slag in de natuur. Projectleider Elmar Schraa van Landschapsbeheer Groningen: “Beleving van de natuur in de kindertijd leidt tot respect en waardering op latere leeftijd. Als de liefde voor de natuur je met de paplepel wordt ingegoten, is de kans groter dat je op volwassen leeftijd geeft om de natuur. En dat is hard nodig voor de wereld van morgen”.

Landschapsbeheer Groningen
De Natuurwerkdag is een landelijk evenement, in Groningen organiseert Landschapsbeheer Groningen deze buitenwerkdag. Landschapsbeheer Groningen stimuleert en ondersteunt groen vrijwilligerswerk door de hele provincie Groningen.

Artikel Stichting Commizzie ’t Zandt

Stichting Commizzie ’t Zandt wil graag bijdragen aan duurzame projecten in de dorpen van de voormalige gemeente ’t Zandt alsmede Godlinze.

Aanvragen, voorzien van uitgebreide motivatie, graag schriftelijk indienen per post of digitaal.

Meer informatie op: www.swiba.nl/Stichting.php

Corr. adres:

Stichting Commizzie ’t Zandt

Hoofdstraat 120

9915 PH  ’t Zandt

info@swiba.nl

Bestuur St Commizzie ‘t Zandt

Aan de slag in de Groningse natuur tijdens de Natuurwerkdag.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november kunnen Groningers de handen uit de mouwen steken tijdens de Natuurwerkdag, het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Help mee op een van de ruim 30 mooie locaties in de provincie Groningen. Er is een groot aanbod aan klussen om uit te kiezen, zoals wilgen knotten, bomen en bollen planten, poelen schoonmaken, snoeien en insectenhotels bouwen. Alle klussen dragen bij aan landschapsbehoud- en herstel.

Doe mee
Wil je ook iets doen voor natuur en klimaat en samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Of heb je juist zin om nieuwe mensen te ontmoeten? Meld je aan voor een mooie klus bij jou in de buurt.

Natuurklussen in gemeente Eemsdelta
In Eemsdelta kunnen vrijwilligers aan de slag op vier verschillende locaties. Kom takkenrillen maken bij Tuikwerderrak in Delfzijl, help zagen rondom het borgterrein van Ewsum bij Middelstum, help mee met het opknappen van het Biessumerbos bij Delfzijl of draag bij aan de realisatie van een bomenhub bij ’t Zandt.

Op www.natuurwerkdag.nl vind je alle groene klussen in de provincie en kun je je eenvoudig aanmelden. De meeste klussen vinden plaats op zaterdag 4 november. Vrijdag 3 november staat in het teken van de Natuurwerkdag junior. Op deze dag gaan basisscholen aan de slag in de natuur.

Startmoment op 4 november
Op zaterdag 4 november geeft gedeputeerde Henk Emmens het startschot van de Natuurwerkdag bij Activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. Samen met de bestuurders van Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Groningen zaagt hij een doorgang open naar het huttenspeelbos, waarna de vrijwilligers aan de slag gaan met het opknappen van dit bos en de natuurspeelplaats.

Landschapsbeheer Groningen
De Natuurwerkdag is een landelijk evenement, in Groningen organiseert Landschapsbeheer Groningen deze buitenwerkdagLandschapsbeheer Groningen stimuleert en ondersteunt groen vrijwilligerswerk door de hele provincie Groningen.

Eenum&Wirdum bieden energieplan aan aan de gemeente Eemsdelta.

Donderdag 13 juli was het dan zo ver, het Energieplan van Eenum&Wirdum werd aangeboden aan wethouder Meindert Joostens van de Gemeente Eemsdelta door de werkgroep. Het plan was vorig jaar al klaar, maar door de parlementaire enquette en de daaruit voorgestelde punten voor verduurzaming van de woningen wilden we eerst afwachten wat de voorstellen zouden worden, (Wirdum zit in de dorpen aanpak) nu dit deels bekend is kon het energieplan alsnog worden aangeboden aan de Gemeente. De Gemeente reageerde positief op het energieplan en bedankte de werkgroep voor haar inzet en werk. Ook is het de bedoeling om te gaan samenwerken met de Gemeente aan een uitvoeringsplan om het energieplan ook daadwerkelijk handen en voeten te geven. Een aantal zaken die hierbij werden aangestipt is het verzwaren van het electriciteitsnet  door toename warmtepompen, airco’s, electrische auto’s etc. , maar ook dat er tijdens de versterking echt aandacht is voor isolatie van woningen als men van het aardgas afwil. En dat er gekeken zal moeten worden om de energie die de dorpen gaan gebruiken ook zelf duurzaam opgewekt kunnen worden.

De werkgroep van Eenum en Wirdum (ondersteund door GREK en LOPEC) staat alweer te poppelen om aan de slag te gaan met het uitvoeringsplan. Zeker voor Wirdum van belang omdat volgend jaar de dorpenaanpak van start gaat en er zoveel mogelijk gebruik gemaakt kan worden van koppelkansen. Maar ook Eenum wil het energieplan daar ook graag uitgerold zien.

Het Energie Team

U hoort nog van ons!

Uitnodiging bewonersavond Loppersum 11 juli 2023

Veel inwoners in het gaswinningsgebied hebben vragen of ervaren stress rondom de afwikkeling van schades door de gaswinning en het versterken van huizen. 

Daarom organiseert het Groninger Gasberaad op 11 juli 2023 een bewonersavond in Dorpshuis Weersterheem, Stadsweg 76-A in Garrelsweer.

Alle inwoners van de gemeente Eemsdelta zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeente Eemsdelta zijn deze avond vertegenwoordigd om vragen te beantwoorden en een update te geven. Daarnaast is Stut-en-Steun aanwezig om ondersteuning te bieden en vragen te beantwoorden.

Het programma van de avond is als volgt:

19:00 uur: Inloop

19:30 uur: Opening door het Groninger Gasberaad

19:40 uur: Update van de gemeente Eemsdelta

19:50 uur: Vragenronde
20:05 uur: Update van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)
20:15 uur: Vragenronde
20:30 uur: Pauze
20:40 uur: Update van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG)
20:50 uur: Vragenronde
21:00 uur: Algemene vragenronde
21:15 uur: Napraten en borrel
22:00 uur: Afsluiting

We nodigen ook jullie van harte uit om erbij te zijn.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen, graag wel even aanmelden via:

aanmelden@gasberaad.nl

Fitte Mama’s.

Op een veilige, professionele en gezellige manier sporten tijdens en na je zwangerschap

Wil je graag tijdens je zwangerschap fit en sterk worden of blijven? Wil je extra goed voor jezelf zorgen tijdens deze bijzondere periode?

Samen met andere mama’s (in spé) kun je op dinsdag 19.00 uur in Loppersum terecht bij een speciale mama-bootcamp.

Sporten tijdens je zwangerschap is super gezond voor jou en je kindje(s) in je buik. De mama bootcamp houdt je fit, sterk en energiek tijdens je zwangerschap. We houden rekening met het trainen van je bekkenbodem, eventuele diastase, het versterken van je rug en buikvriendelijke oefeningen. Onze lessen vinden altijd plaats in de buitenlucht. Buiten sporten geeft een extra voldaan gevoel en je zult je veel energieker voelen dan wanneer je binnenshuis sport. Natuurlijk doen wij alles op jouw tempo, alle oefeningen moeten goed voelen en veilig zijn. Er is altijd ruimte voor vragen of aanpassing van een oefening. Het is jouw lichaam, jij bent in controle.

De lessen zijn ook zeer geschikt als je bevallen bent en graag weer op een veilige manier sterker wilt worden.

We zien je graag snel!

Team Dijkema Training

email: dijkematraining@gmail.com

tel: 06 – 46 19 25 98

www.dijkematraining.com

Festival Terug naar het Begin 2023.

Van 2 t/m 4 juni a.s. neemt de Andreaskerk ook weer deel aan het festival Terug naar het Begin.

Het is nog niet duidelijk welke activiteiten er dan in de kerk plaats zullen vinden, we houden jullie op de hoogte.

Plaatselijke Commissie St. Oude Groninger Kerken Eenum.

Monnikenwerk 2023 in de Andreaskerk te Eenum.

Expositie op de woensdagmiddagen van 17 – 20 uur op 12, 19 en 26 juli en op 2, 9 en 16 augustus 2023.

ROLINA NELL (Kunstenaar)

Mijn werk is geworteld in mijn observatie van- en interactie met mijn omgeving en het dagelijks leven. Intuïtie en verbeelding spelen daarbij een belangrijke rol. Vanuit mijn eigen vrouw-zijn staan vrouwen en meisjes centraal in mijn werk. Ik ben gefascineerd door universele houdingen en poses die, hoewel subtiel en cultureel beïnvloed, toch een persoonlijkheid onthullen. De afwezigheid van gezichten als belangrijk menselijk kenmerk geeft de vrijheid om de identiteit achter culturele codes te onderzoeken. In mijn werk blijft de identiteit mysterieus en het verleden voelbaar; bijna fluisterend schilder en teken ik deze in het heden, of krijgt het vorm in collages en installaties.

Rolina is afgestudeerd aan de ABK Minerva Groningen, exposeert haar werk regelmatig, heeft veel gereisd en werkt wereldwijd in kunstenaarsresidenties. Ze is curator en organisator bij Bierumer School, een ruimte voor productie en presentatie in Noordoost Groningen. Daarnaast actief bij het platform about A woman; vrouwelijke kunstenaars in dialoog over hun positie in de kunstwereld.